Az edzés mellett az étkezés ugyanannyira, ha nem sokkal fontosabb. Rajtunk áll, hogy a piacon lévő és aktuálisan hypeolt diéták (ill. életmód-váltás) közül melyik mellett döntünk.
Én speciel egyik mellett sem, illetve mindegyikből egy kicsit mazsolázva alkottam meg a személyre szabott étkezési szokásaimat.
Először is a legfontosabb a bevitt kalória mennyisége. Nincs ebben semmi ördöngösség, a diéták mindegyike azon alapszik, hogy a bevitt kalóriát csökkentse, vagy azért, mert a) baromi unalmas (az összes egy ételre vagy ételcsoportra szakosodott diéta pl. szétválasztó, káposztaleves, tojás stb., ahol inkább nem esszük meg az időközben megunt ételeket) vagy azért, mert b) a "vastag" kaják helyett alternatívát nyújt.
Amikor pár éve radikálisan megváltoztattam az étkezési szokásaimat, döbbentem rá, mennyire változatosan lehet enni és konstatáltam, a családom továbbra sem tudja elképzelni, hogy kimozduljon a krumpli-rizs-tészta köret háromszögéből.
Időközben visszakúsztak a csokikák és péksütemények a naponta elfogyasztott ételek listájára és az esti filmnézés is lassan elképzelhetetlenné vált valamilyen nass nélkül.
Az új lendület új szabályokat hozott illetve tudatosított:
1. CLEAN EATING
A mostanában virágkorát élő tiszta étkezés, bármennyire szimpatikus és leegyszerűsítve mondhatnánk, hogy leginkább az általam követett elveket sűríti magába, mégsem feleltethető meg 1:1 a saját irányelveimnek.
Valahol olvastam, hogy az ember ne egyen semmi olyat, amit minden nyelvben ugyanúgy hívnak és szinte sosem romlik meg, vagyis mű.
Ugyanez vonatkozik a rejtett kalóriákra - a feldolgozott élelmiszerekhez hozzáadott töménytelen mennyiségű zsírra és cukorra, hogy ezzel azokat finomabbá és kívánatosabbá tegyék. Gondolok itt pl. a gyümölcsjoghurtokra, melyekben sokszor a joghurton és gyümölcsön kívül különböző stabilizátorok és édesítőszerek sora van feltüntetve az összetevőknél.
Ebből logikusan következik, hogy a clean eating követői kerülik a feldolgozott élelmiszereket és törekednek azok otthoni előállítására. A gyakori, 3-4 óránkénti étkezéssel és az összetett szénhidrátok, zöldségek és gyümölcsök rendszeres fogyasztásával meg meg is érkeztünk az inzulin rezisztencia témájához és a 160 grammos diétához.
2. 160 GRAMMOS DIÉTA
160 gramm szénhidrát naponta, melyből a különböző étkezéseknek különböző arányban kell lassú és gyors felszívódású szénhidrátot tartalmaznia.
Sajnos ennél sokkal többet nem tudok erről az étrendről, de szeretnék elmélyedni benne, mert az inzulin rezisztencia egyes tüneteit vélem felfedezni magamon. Bár valószínűleg a clean eating követésével jórészt a 160 g-os diéta követelményeinek is megfelelünk.
3. A NO S DIET - no Sweets-no Seconds-no Snacks except "S" days. Vagyis hétköznap nincsenek édességek, snackek, nincsenek étkezések közti érzelmi eszegetések és repeta sem, de különleges alkalmakkor, akár hétvégéken beleférnek az egészséges egyensúly jegyében.
Röviden, bevezetőül ennyi, a következő hetekben receptek és étrendek kíséretében újabb okosságokkal bővítem az ismeretanyagot.
Addig is az vagy, amit megeszel - ne légy gyors, olcsó, egyszerű és mű!
Forrás: http://calorielab.com/news/2008/03/27/the-no-s-diet-reinhard-engels-on-his-13-word-diet-book/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése