Isten hozott a Nyúl üregében! |
Következő szint, amikor elkezdünk lamentálni, hogy az egyre felbukkanó szakszavak, mint protein, kreatin, BCAA, LCA, kazein és társai vajon miért kapnak ekkora hájpot és ha ennyien rajta vannak a szeren, nekünk nem kellene-e egy próbát tenni.
Ezután már csak egy kis ugrás és beszippant minket egy alternatív világ, ahol havonta hosszú órákat töltünk el a legfaszább tápkiegek kiválasztásával.
Miután végigvettük a test(sz)építők egyedfejlődését, Bíró Ica után szabadon, vegyük sorba, hogy ÉN eddig mikre ruháztam be és milyen tapasztalatokkal járulhatok hozzá a még nem teljesen kifejlett példányok fejlődéséhez.
A pályafutásomat, óvatos duhajként egy Scitec fehérjével kezdtem, 500 g-os kiszerelésben, vaníliás ízben. Ez abszolút biztonsági játéknak bizonyult és meghozta a kedvet, újabb termékek és márkák felfedezéséhez. Most nem megyek bele, miért van szükségünk úgy általában fehérjére meg mi haszna van edzés mellett, mert erről egyrészt egy nagy csomó átfogó cikk kering a világhálón, másrészt még rágondolni is unalmas, hogy erre karaktert pazarolok. De akit érdekel, itt egy egész olvasmányos összefoglaló. Nincs semmilyen allergiám vagy háklim, így maradtam a klasszikus tejsavó koncentrátumnál*.
Ahogy említettem, elsőkörben az egyik legismertebb cég, a Scitec Nutrition 100% Whey Protein hozzáadott aminosavakat tartalmazó termékével kötöttem barátságot. Vaníliás ízben valami mennyei volt, jó krémes és kellemesen édes, tűrhetően mű ízzel. Belépőnek tökéletes, engem egyáltalán nem zavart a túlzottan "gejl" íze, amivel leginkább szokták vádolni a Scitec készítményeket. A mű íz ellen meg sokat nem lehet tenni, mivel nem lehet tejsavó koncentrátumot egyenesen a tehénből kifejni, nyilván ezzel számolnunk kell. De aki diétázik, tudja, minden diétás édességnek van valami kis hibája.
Következő alkalommal már merész voltam és közben felfedeztem a Myproteint is. Rögtön két ízben rendeltem, a szintén tejsavó-koncentrátumok közé tartozó Impact Whey Protein 1 kg-os kiszereléséből. Ekkor volt először eufórikus érzésem a csomag kézhezvételekor. Egyébként sem véletlen, hogy a Myprotein az egyik legfelfutottabb táplálék-kiegészítőket forgalmazó webáruház. A nagy öregek mellett komoly tekintéllyel rendelkezik, mivel olcsósága nem megy a minőség rovására és folyamatos akciókkal tartja fenn az érdeklődést.
Hosszas hezitálás után a cinnamon danish és chocolate smooth fantázianevűek mellett döntöttem. Oldódásban és krémességben ugyanúgy teljesített, mint drágább társai, így én továbbra is emellett teszem le a voksom. Viszont érdemes egy íz kipróbálása előtt utánaolvasni, mi a tapasztalat vagy leginkább próbaadagot rendelni, mert még így is lyukra futhatunk és1000 g elfogyasztása nem egy perc. Nekem például a fahéjas csiga egyszerűen nem jön be. Rengetegen imádják, úgyhogy nem okoz gondot elpasszolni, de jó, ha az újabb szállítmányig van tartalékban más is kéznél. A csokis azonban teljesen rendben volt és hetek múlva sem untam meg az ízét (mintha a csokit meg lehetne unni...).
Másik opció, amivel kacérkodom, hogy ízesítetlen, natúr proteinporra ruházok be és a már meglévő és még folyamatosan bővülő aromákkal dobom fel. Utóbbiak egyébként is nagy kedvenceim lettek, mind a reggeli zabkása, mind a túrókrém felpimpelésében nagy segítséget nyújtanak, így óriási addikciós potenciállal bírnak :) De ezekről majd külön szeretnék mesélni.
Háztartásom újabb alapdarabja a kazein lett, a lassú felszívódásra rásegítve. Okulva a fentiekből egy vaníliás kazeint, pontosabban a Myprotein Milk Protein Smooth-t vettem, amelynek jobb volt a visszhangja, mint a sima micelláris kazeinnek. Ennek ellenére tisztán fogyasztani csak erős idegzetűeknek és atom eltökélteknek ajánlom, mert elég "szálló por" jellege van. Viszont ha hagyjuk kicsit állni, krémes állagot vesz fel és ezzel javítja a zabkásák és sütemények konzisztenciáját. Én leginkább főzésre használom, palacsinták és kevert sütik lisztmennyiségének 30%-át probléma nélkül ki lehet vele váltani.
Most térjünk át a könnyen összekeverhető és ezáltal az ember lányában zavart keltő betűszavakra illetve az ezeket takaró táplálék-kiegészítőkre.
BCAA, ami elágazó láncú aminosavakat - izoleucint, leucint és valint tartalmaz, melyek az izomszövet 35%-át adják és anaerob edzés során, amikor a glikogén raktárak kiürülése után az izmok lebontásával jutunk energiához, ezt kívülről bejuttatva segíthetjük az újratermelődést és az izomtömeg növekedését. Ebből újfent a Scitec BCAA Xpress-jére tettem le a voksom, mert folyamatosan adagolva jobban hasznosul, ezért ital formájában, kortyonként érdemes bevinni. Almás ízben 1:1-ben almalé íze van. Általában egy palack vízhez (1-1,5 liter) 5-8 grammot keverek - ezután ügyesen kell összerázni, mert nem oldódik szívesen. Érdemes pár órán belül meginni vagy sötét üvegben tartani, mert hajlamos "megposhadni". Úgy tartják, hogy energikussá tesz és csökkenti az éhségérzetet, magamon azonban rebound jelenségre lettem figyelmes, miután elfogyasztom, pár óra múlva egy disznót is fel tudnék falni, úgyhogy erre mindig előre felkészülök valami komplexebb kajával. Ezenkívül nálam nagyobb dózisban némi hashajtó hatással is bír, úgyhogy aki ilyesmire egyébként is érzékeny, a fenti adaggal tegyen próbát.
A CLA, vagyis konjugált linolsav leginkább kapszula formájában kapható tisztán, de hidegen sajtolt olajokban is nagy mennyiségben található. Pl. a lenolajban vagy a szőlőmagolajban, utóbbit hevíteni is lehet, vagyis sütésre is alkalmas, bár én ilyen célra inkább szezámmagolajat vagy kókuszzsírt használok. De erről máskor.
Halolaj kapszulát igazság szerint bármennyire ajánljották, egy ideig ódzkodtam megvenni, az utolsó rendelésemkor viszont akciós volt, úgyhogy még tesztelem, később beszámolok a tapasztaltakról.
Majdnem kifelejtettem a sorból a multivitamint, annyira alap. Ízlés dolga, mi mellett törünk lándzsát, nekünk az ALDI 50+ nyuggervitaminja lett a befutó, szerintem egészséges, kiegyensúlyozott étkezés mellett nem kell túllihegni ezt a kérdést.
* a tejsavó koncentrátumban kb. 80% tejsavó-fehérje van, a maradék 20%-ot zsír és laktóz, illetve egyéb hozzáadott szénhidrát teszi ki - alternatívája lehet vegán diétában a szója- vagy borsóprotein, laktózintoleranciában (és esetleg IR diétában) a nagyobb fehérjekoncentrációjú és ezáltal minimális laktóz-/ szénhidráttartalmú tejsavó izolátumok és hidrolizátumok.
Forrás: wall.alphacoders.com, phat-jay.deviantart.com, design.tutsplus.com, psdgraphics.com
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése